Aangifte inkomstenbelasting 2018, uitstellen of niet?

Submitted by admin on Sun, 12/02/2018 - 12:56

We lopen er allemaal tegen aan, vragen we wel of geen uitstel aan voor de aangifte inkomstenbelasting? Dit kan soms gunstig zijn, zeker als je moet betalen aan de belastingdienst, dan is het fijn als we dat nog even voor ons uit kunnen schuiven. Hierover betalen we dan wel een stukje belastingrente, maar dat weegt niet op tegen de uitstel die we hiermee hebben gekregen. Daarnaast is het natuurlijk ook fijn dat je iets langer de tijd hebt om je administratie op orde te maken en aan te leveren bij je boekhouder.

Maar als je geld terug krijgt is het niet handig om uitstel aan te vragen, want de belastingdienst doet namelijk zijn best om alle aangiftes die voor 1 mei zijn ingediend ook voor 1 juli te hebben beantwoord en ook het geld voor 1 juli terug te storten. Dit is natuurlijk heel fijn met de vakantie in het vooruitzicht.

Het is dus nog wel even iets om over na te denken voordat je uitstel aanvraagt, hieronder nog even de voor- en nadelen op een rijtje en ook informatie hoe je uitstel kunt aanvragen.

Nadelen uitstel:

  • Als je geld terug krijgt en je aangifte voor 1 mei indient, dan streeft de belastingdienst ernaar om ook je geld voor 1 juli terug te storten. In dit geval is het niet handig als je uitstel aanvraagt.
  • Als je belasting moet betalen, betaal je vanaf 1 juli 4% belastingrente. Deze rente duurt tot 6 weken na de datum van de aanslag.
  • Als de aanslag definitief vaststaat kan de belastingdienst tot maximaal 5 jaar alsnog een navorderingaanslag opleggen.

 

Voordelen uitstel:

  • De aanslag komt later en je betaald later.
  • De termijnverlening geld ook voor de aan te vragen toeslagen.
  • Je hebt meer tijd om je boekhouding in te leveren bij ES Administraties.

 

Hoe kan je uitstel aanvragen?

  • Je kan individueel uitstel aanvragen. Dit kan je doen via ‘Mijn Belastingdienst’. Vanaf 1 maart kan je uitstel aanvragen tot en met 1 mei 2019. De uitsteldatum is dan 1 september 2019.
  • Als je via ES Administraties uitstel aanvraagt, dan kan je uitstel krijgen tot 1 mei 2020. De aanvraag moet dan wel voor 1 april 2019 zijn ingediend.

Comments